Vítejte na stránkách pivovaru TOMULUS a drobné potravinářské výroby v Otaslavicích



Vznik pivovaru a potravinářské výroby se datuje ke konci roku 2021. Jako učitel, vědec, sládek a technolog rostlinných výrob jsem do této doby působil na Mendelově univerzitě v Brně. Nicméně toto pracoviště má tendence stát se nejlepším vědeckým potravinářským pracovištěm v Evropě, kde jsou důležité hlavně publikované výstupy, ale ne spolupráce s praxí, podniky a absolventy v terénu. Tato skutečnost jen urychlila vznik tohoto pivovaru a můj odchod z akademické sféry.
Tento pivovar i potravinářská výroba si klade za cíl v maximální míře využívat suroviny z okolí. Kdo aspoň trošku sleduje zprávy ohledně změn klimatu, tání ledovců, mizení korálových útesů, nenávratného ubývání živočišných druhů, nedostatku nerostných surovin, energií, zdražování, jistě pochopí, co mě k tomu vede. Asi bychom si měli uvědomit, že koupit si mango nebo papáju, které cestovaly přes půlku zeměkoule a spotřebovaly při tom hektolitry nafty, když vedle v zahradě si můžete utrhnout jablko nebo švestku, je přinejmenším pochybné. Pivovar tedy bude v první fázi používat slad ze sladovny v Prostějově (Soufflet), která vykupuje ječmen od místních zemědělců a chmel z chmelnic Velké Bystřice u Olomouce. V další fázi bude dokončena vlastní sladovna, ta bude sladovat ječmen pěstovaný na polích v okolí Otaslavic, kde bude pěstovaný i chmel. Některé várky piva budou i z divokých chmelů, které se pnou podél okolních vodotečí na podrostu. Pro speciální piva budou využity zcela lokální suroviny, jako je ovoce z místních sadů, koření a byliny pěstované ve zdejším zahradnictví, nebo lokální dýně Hokaido pro výrobu pečeného vánočního piva.
I další suroviny na výrobu potravin, jak se zaběhne prvotní výroba, budou získávány ve zdejším okolí, počítáme hlavně s pěstováním a využitím tvrdé semolinové pšenice Lunadur nebo Wintermax pro výrobu těstovin a nákupem zeleniny, ovoce nebo moštu v místním zahradnictví ZANE Nedělník, všechny suroviny tak budou využívány do pěti kilometrů od Otaslavic. A když si pro pivo nebo další potraviny přijedete na kole, bude v nich stopa v podobě nafty (tzv. uhlíková stopa) mnohonásobně menší, než u toho manga nebo piva z Prahy.


Stránky jsou optimalizované pro MS Edge a rozlišení 1024x768, k vytvoření stránek byl použit Poznámkový blok.

Poslední aktualizace stránek byla provedena 12. října 2021